Онлајн програм за предшколце

1. радионица

Хајде да се упознамо

2. радионица

Путовање у Земљу слова

3. радионица

Плућа планете Земље

4. радионица

Кад (ни)сам у својој школи, мене моја душа боли

5. радионица

Супермоћи школског прибора

6. радионица

Танграмска бајка

7. радионица

Кукурузна слова

8. радионица

Игра коло наоколо

9. радионица

Маслачак и облачак

10. радионица

Дневни план обавеза и активности

11. радионица

Причам ти причу

12. радионица

Покрени се

13. радионица

Вежбамо концентрацију

14. радионица

Зоолошки врт

15. радионица

Рај за уши

16. радионица

Експлозија боја

17. радионица

Мали експерименти

18. радионица

Шетња кроз годишња доба

19. радионица

Мозак ради вежбе

20. радионица

Спремни за школу

Онлајн програм за предшколце

£0
Categories:
a

About this course

Онлајн програм за предшколце обухвата 20 радионица које се одржавају једном недељно у групи до 4 деце, у трајању од 60 минута. Кроз ове радионице деца се постепено упознају са ониме што их у школи очекује. На кућну адресу свих ученика, на самом почетку сваког месеца, стиже ”магична кутија” са свим потребним материјалима за један месец рада.

 

На иницијативу наших ученика и њихових родитеља креирали смо радионице за предшколце на којима кроз игру уче и припремају се за оно што их од септембра очекује у школи. Наш циљ је да емоционално, интелектуално и физички припремимо будуће школарце за полазак у школу – ускоро њихову другу кућу. 

 

Због онога што  децу очекује у школи, програм смо поделили на предмете, али то не значи да се областима бавимо одвојено. Напротив, сматрамо да је важно интегративно приступити приликом организације и планирања самих радионица. Поред поделе на предмете, програм садржи и део који се односи на васпитање, неговање међуљудских односа, вежбе за истовремени развој обе хемисфере мозга, развој концентрације…

 

Игра је основна дечија потреба и мишљења смо да се то не сме заборавити. Све што нам је циљ да развијамо код деце, радимо кроз игру. Деца тако најбоље памте и на тај начин су мотивисани да откривају свет око њих.

 

Све активности на радионицама имају за циљ да додатно допринесу:

  • Развијању групног и личног идентитета
  • Разумевању и примењивању сарадње, договарања, подршке, усаглашавања
  • Подстицању иницијативе и предузетништва
  • Неговању односа припадања, уважавања и прихватања 
  • Решавању конкретних животних ситуација 
  • Развоју потребе за истраживањем и откривањем

Syllabus

1. радионица

Хајде да се упознамо

Упознавање учитеља и деце кроз игре упознавања, цртање и разговор, чиме добијамо јединствену прилику да видимо какву слику деца имају о себи, како функционишу у групи и на основу чега се програм у одређеној мери прилагођава конкретној групи.

2. радионица

Путовање у Земљу слова

На овој радионици припремамо се за путовање кроз Земљу слова и проверавамо која су то слова ћирилице која деца већински препознају, а на којима треба порадити на следећим часовима. Ова радионица има за циљ да децу додатно заинтересује за слова.

3. радионица

Плућа планете Земље

Кроз уводну причу на овој радионици упознајемо децу са биљкама као једнако важним живим бићима. Ради развијања коцентрације, фине моторике и координације око - рука, на овој радионици имамо и игре које кроз тему о биљкама од ученика захтевају и развијање свега горе поменутог.

4. радионица

Кад (ни)сам у својој школи, мене моја душа боли

Кроз ову радионицу препознајемо дечија осећања која се односе на школу и прихватамо их ма каква она била (позитивна или негативна), да би деца осетила разумевање и ослободила се страха да покажу своја осећања. Упознајемо се са школом као објектом и местом на којем ће деца проводити доста времена у наредном периоду.

5. радионица

Супермоћи школског прибора

Тема ове радионице јесте упознавање деце са школским прибором и правилним коришћењем истог. На основу искуства у раду са децом у првом разреду могли смо да видимо колико се правилном коришћењу прибора не придаје важност, а са друге стране колико је то важно за почетно писање.

6. радионица

Танграмска бајка

На математичкој радионици понављамо и утврђујемо оно што би деца требало да знају приликом поласка у први разред. Правићемо различите слике уз помоћ геометријских облика, а при томе ћемо се подсетити бројева, пребројавања, односа у простору и сл.

7. радионица

Кукурузна слова

Уз помоћ материјала који су деца добила у кутији са материјалима, проверавамо колико им је развијена фина моторика која је веома важно за почетно писање. Ова радионица подразумева и утврђивање препознавања нових слова кроз игре у којима деца, поред тога што уче, развијају и тимски дух.

8. радионица

Игра коло наоколо

Појам скупа је важан за класификацију појмова на основу одређених карактеристика, а на овој радионици ћемо се са децом играти игара које им помажу да развију логичко мишљење и правилно класификују појмове. Као и на осталим радионицама, у игре ће бити укључено и развијање осталих вештина које су важне за дете које ускоро креће у школу.

9. радионица

Маслачак и облачак

На примеру песме Милована Данојлића под називом ,,Љубавна песма” улазимо у свет Српског језика и књижевности, где ћемо користити дату тему за активности које развијају моторику шаке, богате речник и које дете емоционално и интелектуално припремају за боравак у школској клупи.

10. радионица

Дневни план обавеза и активности

Кроз ову радионицу дете учи како изгледа организација једног дана када иде у школу, при чему дете може да увиди могуће промене у свакодневици, што ће му олакшати привикавање на школске обавезе. Деци је важно да знају шта се од њих очекује и како ће изгледати њихов дан, исто колико и одраслима.

11. радионица

Причам ти причу

Правилно усмено изражавање је код одређеног броја деце један од најтежих задатака који се од њих очекују у првом разреду. Зато реализујемо радионицу на којој са децом кроз игру понављамо правила за причање прича и на крају добијамо дивне приче од којих састављамо књигу.

12. радионица

Покрени се

Покрет је за децу веома важан и зато ћемо на свакој од радионица укључити бар петоминутну физичку активност, али на овој радионици ћемо се посебно посветити значају и структури часова физичког васпитања. Иако се радионица одржава онлајн, сваку нашу радионицу физичког завршимо задихани и у добром расположењу.

13. радионица

Вежбамо концентрацију

Како деци приликом преласка из вртића у школу концентрација углавном представља проблем, одлучили смо да једну од радионица посветимо у потпуности вежбању и појашњавању појма концентрације кроз занимљиву причу која је настала управо у ту сврху.

14. радионица

Зоолошки врт

Интересовање деце предшколског узраста за животиње је често веома изражено и зато ми користимо ту информацију и за ову радионицу бирамо тему која омогућава да деца врло мотивисано кроз игру реализују задатке који ће им помоћи да развијају потребе за истраживањем и откривањем.

15. радионица

Рај за уши

На овој радионици пажњу посвећујемо чулу слуха; од идентификовања и стварања различитих звукова, преко римовања, до тишине, пролазимо кроз припрему детета за Музичку културу. Деца обожавају ову радионицу на којој се упознају са различитим инструментима и играју ритмичке игре.

16. радионица

Експлозија боја

Радионица на којој исказујемо наше емоције бојом и покретом. Након завршетка остаје нам аутентична слика и незаборавно искуство којим отварамо врата за часове Ликовне културе у школским клупама. Користећи различите технике, деца развијају фину моторику и увиђају различите начине за исказивање емоција.

17. радионица

Мали експерименти

У жељи да деци приближимо свет око нас, на овој радионици им омогућавамо да сами реализују експерименте и да развију интересовања и потребу за откривањем онога што се налази око њих. У кутији ће их чекати сви потребни материјали, а учитељица ће их водити кроз експерименте.

18. радионица

Шетња кроз годишња доба

Промене које се дешавају у природи деци могу бити веома занимљиве уколико им то приближимо на прави начин. Користећи различите дигиталне алате и снимке можемо убрзати време и деци показати на врло реалистичан начин какве се промене у природи дешавају током четири годишња доба.

19. радионица

Мозак ради вежбе

На овој радионици упознајемо децу са тиме како њихов мозак ради и шта се дешава са њиме када радимо задатке који су нам изазовни. Кроз активност која је у потпуности прилагођена њиховом узрасту долазимо до закључка и онда радимо вежбе за мозак.

20. радионица

Спремни за школу

Иако све претходне радионице имају циљ да децу припреме за школу, последњи час је у потпуности посвећен разговору о дечијим осећањима везаним за школу, њиховим очекивањима и циљевима. Деци је потребно да знају шта их очекује у школи, тако да тада одговарамо на сва њихова питања.

Reviews

Our course begins with the first step for generating great user experiences: understanding what people do, think, say, and feel. In this module, you’ll learn how to keep an open mind while learning.

0 Rated 0 out of 0 Ratings

5 stars 0

4 stars 0

3 stars 0

2 stars 0

1 stars 0