Image Alt

Како изгледа један онлајн час у едукативном центру Учитељица?

Сазнајте како се провео наш ученик 2. разреда у току индивидуалног онлајн часа на коме је са учитељицом путовао на Аљаску.

ПОЧЕТАК ЧАСА

Час започињемо разговором о томе шта се ново догодило у школи и да ли је потребно да се додатно разјасни градиво са претходних часова. Потом се спремамо за путовање. На овом часу путујемо на Аљаску, те су нам потребне зимске ствари. Ученик диктира шта све треба да се понесе (четкица за зубе, скафандер, шал, капа, рукавице, чизме, резервне чарапе…), ја му те ствари ”додајем“ и он их ”пакује у кофер“. Након што смо проверили да ли смо везани и да ли је све спремно за пут, ”седамо на авион“ и долазимо до Северне Америке.

ЦЕНТРАЛНИ ДЕО ЧАСА

Ученик показује велику заинтересованост за животињски свет на земљи и жеља му је да, када порасте, буде зоолог. Због тога, презентација је унапред осмишљена тако да задатке и објашњења ”презентују” животиње које живе на Аљасци, којима је потребна одређена помоћ од ученика у виду задатка.

Презентација која служи као главни алат овог часа, укључује различите животиње, тако да свака од њих, тачније сваки слајд који она представља, носи са собом одређени проблем. Проблем који животиња има није нужно математички, али је повезан са математичким задатком. Примера ради, проблем речног дабра је тај да су му пријатељи заробљени од стране човека и он мора да их спасе. Међутим, комбинација бројева која је потребна за откључавање катанца је представљена низом израза множења, а дабар не зна да множи. Тада ученик прискаче у помоћ и помаже дабру да одгонетне комбинацију бројева, решавајући математичке изразе.

Након пружене помоћи, настављамо даље путовање. Свака животиња коју „сретнемо на путу“ нам се представи и каже неку занимљивост о себи, нешто ново, што би ученику било занимљиво и што раније није знао о тој животињи.

Слајдови су осмишљени тако да траже од ученика да комуницира са животињама. Животиње говоре преко „балона“ које ученик чита, одговара на питања и размењује информације са животињом које се налази на слајду. Разговор тече као да заиста разговарамо са животињом. Уколико ученик има нека додатна питања, ја се укључујем у објашњење. Али, све што је везано за сам задатак долази од животиње на слајду.

У току израде задатака, убацујемо неке импровизације – уколико је потребно да се ученик концентрише и да сам ради задатак, без „надзора“, ја „одлазим да нам купим сендвиче и сокиће“ за наставак путовања. Када „се вратим“ ученик ми саопшти резултате рада и потом коментаришемо начин решавања и исправљамо грешке уколико их има. Неке од животиња, ученика упућују на екстерне апликације, попут дигиталних игара. Задатак за ученика је, да на основу резултата израза и задатака пронађе загонетну животињу на слици, сложи пузле са сликом загонетне животиње или помогне животињи да изађе из лавиринта или побегне од грабљиваца.

КРАЈ ЧАСА

На крају часа, сумирамо утиске. Кога смо све упознали на конкретном часу, шта смо ново научили, да ли треба још нешто додатно да објаснимо. Уколико нам остане више времена, покрећемо додатне дигиталне игре са истом тематиком. Ученик решава задатке кроз иновативне и забавне дигиталне игре, које у њему буде радозналост и мотивишу га за рад. Потом се договарамо где путујемо на следећем часу. Ученик износи своје предлоге места које можемо посетити, као и животиња које би желео да упозна на наредном часу.

Закажите информативни разговор са координатором едукативног центра и сазнајте више о нашим услугама кликом на овај линк.