Image Alt

Пример једне онлајн радионице за предшколце

На нашем сајту могли сте да прочитате блог текст о томе како су настале Летње радионице за предшколце. Како волимо да Вам приближимо наш начин рада и увек смо отворени да све видите и пробате, одлучили смо да са Вама поделимо и детаљан приказ једне наше Летње радионице за предшколце.

Назив радионице: Кад (ни)сам у својој школи, мене моја душа боли

Трајање радионице: 60 минута

Циљеви:
Слободно испољавање осећања према променама. Усвајање идеје о школи као новој обавези. Буђење интересовања и жеље за новим окружењем и новим околностима живота и рада. Упознавање школе као институције и њених елемената који се односе на боравак и активност ученика. Разумевање школске организације. Разумевање односа права и обавеза ученика у школи. Решавање проблемских ситуација које одражавају могуће ситуације у школи. Развој пажње и концентрације. Развијање фине моторике.

Материјал: играчке животиње, низ са животињама, презентација са просторијама школе, слагалица са школским просторијама, игра меморије.

Активности и временска артикулација:

1. Емоционална припрема – игра са животињама – 10 минута
2. Пут кроз школу – 10 минута
3. Наша учионица – 15 минута
4. Домаћи задатак – 10 минута
5. Шта осећам кад кажем ”школа”? – 10 минута
6. Игра меморије – 5 минута

Емоционална припрема – игра са животињама

Ученике упознајемо са најновијом информацијом – да ће данас у школу уместо њих ићи животиње које се налазе у њиховим ”магичним” кутијама. Свако дете ће из свог материјала извадити животињу која ће на том часу заправо бити његов лик кроз којег ће доживети полазак у школу. Након што су се деца упознала са својим животињама прелазимо на прву игру на данашњој радионици – Прати своју животињу. На екрану ће се пронаћи четири животиње (исте као оне које деца имају код себе) и задатак ће бити да најпре чујемо како се свака од тих животиња оглашавају. Након што смо сви утврдили који звук производи која животиња, прелазимо на игру у којој деца развијају своју концентрацију, пажњу и осећај за рад у групи. То је игра у којој се прати низ слика животиња и када се у низу појави њихова животиња они имају задатак да се огласе и да покажу осталима животињу. Деца обожавају ову игру која од њих константно захтева да прате шта се дешава. На крају ове игре увек причамо о томе колико је било важно да сви учествују да би као група успели успешно да изврше задатак.

Пут кроз школу

Кроз животињу коју учитељица има испред себе започињемо игру кроз разговор о ономе што видимо на презентацији: Хеј, па ово смо ми! Где смо ми то? (Ми смо у школском дворишту.) Зашто имамо ранчеве на леђима? (Јер су у њима ствари које су нам потребне за школу.) Шта ми радимо овде? (Чекамо да звони да бисмо ушли у школу.) итд. Користећи животиње и игру овде ослобађамо ученике да изнесу своја размишљања, ставове и осећања. Неки ученици могу бити стидљиви и они обично не желе да причају о томе, али када то урадимо кроз овакву игру они се у потпуности ослободе јер немају осећај да то причају они већ њихове животиње. Тако ћемо, након звона, ући у школу и упознати се са холом и путем до наше учионице. Овде ћемо искористити прилику и започети разговор о томе како се овај простор разликује од простора у вртићу и шта то они замишљају да ће се променити када пређу из вртића у школу.

Наша учионица

Како је за децу важно да познају простор у којем бораве јер се тако осећају сигурније и опуштеније, одлучили смо да их упознамо са оним што их очекује у учионицама. Зато у овој активности ученицима приказујемо учионицу, упознајемо се са њеним деловима и предметима који нас тамо очекују, али и симулирамо један час и одмор, како би се ученици осећали као да су на познатом терену када крену у школу. На том часу причаћемо и о томе зашто идемо у школу и које су наше обавезе и права у школи. Упознаћемо се и са осталим просторијама у школи (библиотека, тоалет, сала за физичко и сл.) тако што ће нас снимак водити кроз исте. На крају часа ученици (односно њихове животиње) добијају домаћи задатак приликом чега разговарамо о томе шта је то заправо домаћи, чему служи, када га радимо и како га радимо.

Домаћи задатак

Ученици су за домаћи добили задатак да сложе слагалицу на којој се налазе школске просторије. Да би ученици вежбали и фину моторику, имаће задатак да делове слагалице најпре исеку, а затим и да их и успешно саставе. Овај материјал се налази у ”магичној” кутији, која представља предмет о којем ученици треба да се брину током реализације радионица, управо да би касније разумели како треба да се брину о стварима које носе у школу. Након слагања именујемо просторије и додатно објашњавамо нешто уколико је потребно.

Шта осећам када кажем ”школа”?

Следећа активност има за циљ да ученици кроз цртеж прикажу њихова осећања када помисле на школу. Тиме ћемо имати увид у то како деца доживљавају полазак у школу и према томе ћемо конструисати неке од наредних радионица.

Игра меморије

Радионицу завршавамо дигиталном игром меморије, где ће на картицама бити слике школских просторија, кроз коју ученици треба да се забаве, понове градиво и да уједно додатно вежбају концентрацију и пажњу.

У току је упис у овогодишњи онлајн програм радионица за предшколце. Сазнајте више кликом на овај линк.